Is een gescheurde meniscus de meest voorkomende BJJ blessure?

Ik vroeg het me af, nadat ik in april een gescheurde meniscus opliep. Kort nadien waren er in de club nog 2 BJJ’ers met een gescheurde meniscus. En na een rondvraag blijkt het in andere clubs hetzelfde verhaal te zijn.

Wat zijn de meeste voorkomend technieken bij een gescheurde meniscus?

De meest voorkomende technieken die een gescheurde meniscus veroorzaken zijn volgens mij alle kneebars, toeholds, ankle locks, heelhooks, zowel attacks als escape’s.

Indicaties van een gescheurde meniscus.

Ik “hoorde” iets knarsen tijdens een beweging, mijn knie werd zwaar maar echt pijn voelde ik niet. Een verrekking dacht ik, en ik ben er maanden blijven met rondlopen. Een simpele MRI ging snel aangetoond hebben wat de verdict ging zijn.

De operatie

Stelt niks voor, een half dagje en een pijnloze ingreep en de kous is af, letterlijk en figuurlijk. Je komt naar huis met een opgezwollen knie maar zonder pijn.

De revalidatie

De grote hamvraag, wanneer kan ik terug BJJ doen?? Het herstel gaat aan de ene kant razendsnel. Maar in closed guard met uw volle gewicht op je knieën zitten is iets anders. Als MMA trainer stond ik al héél snel op de mat. Bewegen, stoten trappen ging héél snel. Maar het grondgevecht is niet voor direct. Het vocht in mij knie bleef er langer zitten dan ik wou. En je hebt die kleine wondjes waar ze zijn in gegaan. Het lijkt minuscuul maar ze blijven je ergens wel parten spelen.

Om snel te rekenen mag een BJJ’er rekenen op 2 maanden vooralleer deftig te kunnen trainen. 3 maanden is nog beter. En het motto “meer is beter” gaat hier zeker op. Mij chirurg gaf me als advies mee dat zoiets “moet verjaren” Grr, bij mij niet dacht ik. Maar 100% pijnvrij laat inderdaad op zich wachten. Bij mij is 5 maand een termijn geweest dat ik pijnvrij kon trainen. Maar dat wil niet zeggen dat ik 5 maanden niks gedaan heb 😉

 

BJJ blessure gescheurde meniscus