IBJJF Tornooi Paris 2014

Na het onverhoopte succes in Rome bleef de honger om nogmaals mee te doen aan een Europees tornooi. Paris stond op de agenda. De voorbereiding verliep vlot, met mijn vaste trainingspartners maakte ik wat extra trainingen. Wim Deputter leerde me een takedown die me wat voordeel zou moeten opleveren. Het gameplan werd serieus ingetraind en ik vertrok naar Parijs, alleen.

De opdracht was echter niet zo simpel. Daar waar ik naar Rome ging om “het eens meegemaakt te hebben”, lagen de kaarten in Parijs opeens héél anders. Minstens hetzelfde resultaat behalen en de 2de plaats op de World Ranking list behouden of 1ste worden.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat nazicht in de brackets wees uit dat er een ultra heavy weight aanwezig was van de Roger Gracie Academy. Als die winnaar was van zijn reeks gingen we mekaar sowieso elkaar tegen het lijf lopen in de Absolut Division. Dan nog maar gezwegen van Gerard Klement waar in in Rome 4 x tegen vocht en waar ik hoogstwaarschijnlijk ook nog moest mee afrekenen.

Alles verliep zoals gepland, echter liep ik in de finale met gi steeds tegen een sterke Gerard Klement aan. Gerard traint bij het Brazilian Top Team onder Fernando Paulon een Black Belt 3de dan. Bovendien was Fernando ook aanwezig omdat hij zelf meevocht in de Black Belt divisie. Dat coaching een verschil kan maken mocht ik ervaren in de gi finale. In de finale stond ik voor op punten met een betere positie, echter door de aanwijzingen van Gerard zijn trainer zette hij alsnog een scheve situatie recht en kon hij op het nippertje een ankle lock vermijden. 3 seconden meer en ik had goud in de gi klasse. Niet dus en zilver in mijn categorie en in de Absolut Divsion.

IBJJF Paris, No-gi

Daags nadien de no-gi divisie, persoonlijk vind ik mezelf daar iets beter in. Dus niet getreurd en vol goede moed de mat op. Het verliep allemaal vlotje. In mijn divisie kwam ik, ja je raad al, Gerard Klement tegen. Ik zat constant vast in half guard bottom en kon er weinig aan doen. Gerard was tevreden met de puntevoorsprong en ondernam weinig initatief. Hier verlies ik op punten en neem ik zilver mee.

Op naar de Absolut Division. Ik moest ten allen koste vermijden om terug onderaan te geraken. Ik ging meteen voor de takedown die Wim me leerde, en met succes! Ik haalde Gerard makkelijk neer en stond sowieso voor op punten. Maar dit was niet genoeg naar mijn zin. Gerard kennende ging hij niet opgeven. Na wat positiewissellingen geraken wij in een 50/50 guard en zag ik mijn kans schoon. Ik ging doen waar ik goed in was ( en gans onze club eigenlijk) de ankle lock. Maar ook hier gaf Gerard niet snel op. Hij probeerde te ontsnappen en ik draaide door naar een belly down ankle lock. En die was niet te houden! Gerard tapte!!! En ik had goud in de Absolut Divsion no-gi! Met deze overwinning veroverde ik meteen ook de eerste plaats op de World Ranking list. Mijn hart sloeg een slag over van vreugde.

Nog nooit is er een Europeaan in geslaagd die plaats te bereiken en 8 medailles te behalen op 2 tornooien.

Onderstaand mijn resultaten.

  • Gold Absolut Division no-gi
  • Silver my weight class no-gi
  • Silver my weight class Brazilian Jiu Jitsu.
  • Silver Absolut Division Brazilian Jiu Jitsu.

Megatrevreden kwam ik naar huis! Op naar de volgende uitdaging!

IBJJF Tornooi Paris