Roger Gracie

De best bekende BJJ’er te wereld. De meest succesvolle BJJ’er en laat het nu net een Gracie zijn. Roger Gracie is een naam die klinkt als een bel. 10 World titles met de gi, een resem ADCC titels, Europeans, Pan Ams, nr 1 in de Hall of Fame enz… Zijn cv is indrukwekkend. zijn gestalte en zijn persoonlijkheid ook. Dat ging ik al snel te weten komen. Ik besloot dan ook hem te contacteren voor een seminarie. Dat dit “iets” ging kosten stond al vast. Dat het de moeite waard ging zijn, daar was iedereen van overtuigd.

Roger Gracie seminar

Ik besloot om Roger Gracie meteen 2 dagen naar België te halen. Eén seminariedag voor grappling en één dag voor met de gi. Ik ging ervan uit dat Roger ons zoveel te tonen had dat we er het maximale moesten uithalen. Bovendien zijn we ook een MMA club, dus wat extra grappling technieken waren zeker welgekomen.

Grappling met Roger Gracie

Grappling met Roger Gracie is simpel te noemen, geen fancy moves. Maar heel veel pressure in al zijn passes, wat een bjj’er. Zijn concept bestond vooral uit “the back” één van zijn favoriete posities. Van back control, naar zijn beruchte Rear naked choke, armbar, triangle, het kwam allemaal aan bod. Maar de nadruk lag toch vooral om die positie te verkrijgen en ze te behouden. Roger keek toe, en zag dat het goed was.

BJJ seminar met Roger Gracie

Roger Gracie starte aan zijn 2de dag. Nu met gi. Hij startte met standing closed guard escapes, ging van daar naar side controle dan een transissie naar de mount om te eindigen met zijn beruchte cross choke waar hij verschillende setups van toonde. Het klinkt allemaal héél standaard maar je mag niet vergeten dat hij al verschillende wereldtoppers heeft doen tappen met zijn alom bekende cross choke. Toch vind je op ieder seminarie wel één iemand die een techniek in vraag steld. Ook nu was dat niet anders. Stel dat ik mijn nek supertight bescherm dan kan je me toch niet cross choken? Roger stapte op de man af en deed een cross choke alsof het niks was…

Roger Gracie’s persoonlijkheid

Tijdens het tweedaags seminarie, waarvan Roger eigenlijk hier 3 dagen verbleef en dat dan nog tijdens de Gentse Feesten. Konden we de kans niet laten liggen om Gent te verkennen. Roger had zijn vrouw meegenomen en hadden vooraf de bezienswaardigheden gegoogled. Tijd voor ontspanning dus. Tijdens het kuieren tussen de mensenmassa viel het me op dat we opeens onze “vrouwen” kwijt waren. Ik zie tegen Roger, “Roger where lost are womans”. Roger een kop groter keek achterom  en antwoordde “No, luck is not on are side today”

Vervolgens had Roger honger, hij at een megagrote spaghetti, en een Brusselse wafel. En ja, in die volgorde.
Na Kyra Gracie kwam ik nogmaals tot de vaststelling dat er opnieuw een andere, maar ook een top BJJ’er die de naam Gracie droeg een héél aangename mens is. Laat dit een voorbeeld zijn voor iedereen van ons.

Roger Gracie